Tips menjaga laptop dan bateri laptop

Laptop kini menjadi pilihan utama bagi kebanyakan pengguna internet dalam membantu berbagai-bagai aktiviti sehari-hari mereka. Ini adalah semestinya kerana saiznya yang kecil dan sifatnya yang “portable”. Meskipun demikian, ternyata tidak semua pemilik ataupun pengguna laptop tahu bagaimana untuk menjaga laptop dan baterinya dengan baik dan betul.

Antara masalah yang dihadapi oleh sebahagian besar pemilik laptop adalah suhu laptop atau bateri menjadi panas, laptop tiba-tiba “hanged”, laptop mati ketika digunakan dan banyak lagi masalah-masalah yang dihadapi.

Dalam post terdahulu saya ada memberikan tips membeli laptop, kini saya ingin berkongsi pula dengan anda tips menjaga (maintain) laptop dan bateri laptop.

Dalam post terdahulu saya ada memberikan tips membeli laptop, kini saya ingin berkongsi pula dengan anda tips menjaga (maintain) laptop dan bateri laptop.

  1. Bateri laptop boleh menjadi panas dalam penggunaan normal sekalipun. Jangan gunakan laptop sambil diletakkan di pangkuan anda.
  2. Ketika menggunakan laptop, hindari meletakkan laptop pada permukaan yang lembut, seperti diatas sofa, katil atau karpet. Sebab permukaan seperti itu akan menganggu aliran udara di bagian bawah laptop dan boleh menjadikan laptop overheating.
  3. Mencegah sentuhan pada ketika kedudukan bateri yang longgar dengan berbagai jenis objek metal seperti pengepit kertas, duit syiling dan sebagainya.
  4. Jangan sampai terjadi tekanan yang berlebihan yang diakibatkan oleh terjatuh, terhantuk, terhimpit ataupun tertumpuk oleh benda berat di laptop atau bateri laptop.
  5. Jangan meletakkan laptop di tempat yang boleh menjadi sangat panas, seperti di bawah terik matahari ataupun di dalam kereta yang diletakkan cukup lama di kawasan parking waktu siang hari yang panas.
  6. Basah atau terkena air adalah hal yang harus dihindari dari laptop ataupun baterinya. Meskipun nantinya ia akan mengering dan dapat berfungsi normal, circuit di dalam laptop ataupun bateri secara perlahan-lahan akan berkarat dan akan mempengaruhi tahap daya ketahanannya.
  7. Pastikan Anda memahami cara menggunakan, menyimpan dan men-charge bateri dan laptop yang telah ditulis di dalam buku manual.

Semoga tips kali ini memberi manfaat kepada kita semua.

4 Comments on Tips menjaga laptop dan bateri laptop

  1. Jangan mengetik di Laptop sambil merokok (menjepit di jari). Saya pernah kejadian, layarnya tertusuk bara api pada rokok, cacat dech.

    Terima kasih.

  2. (salam) buat admin

    tujuh tips yang bagus. saya tertarik pada tips yang kedua. sebab biasa buat begitu, hehe. tapi, tak silap saya, dah ada model laptop yang beri perhatian pada aliran udara ni.

    biasanya saya hanya buang bateri laptop (plug direct pada soket). jadi bateri memang jarangla digunakan. jimat la jugak :-)

  3. best! simple, dan kena! :D

    nak tambah…… sentiasa gunakan alat kipas laptop (aper ntah nama barangnyer… huhuhu….). sejak saya guna alat nih… laptop hanya di ‘sleep’ bila saya nak solat ajer! best! :D

  4. Good tips, lagi satu time charging laptop tu pastikan bile dah penuh lekas2 tutup dan charge bile betul2 bateri dah habis jerk.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*